Hae tästä blogista

keskiviikko 15. joulukuuta 2010

Lukija, kysymys juuri Sinulle!

Olen blogini kanssa vasta alussa, vaikka täältä voit jo muutamia kirjoituksiani nähdä. Tekstit eivät täältä tule jatkossakaan loppumaan, siitä ei suinkaan ole kysymys.

Tällä hetkellä minä haluaisin tietää seuraavaa: Mistä aiheesta juuri Sinä lukijana haluaisit lukea? Tämän kysymykseni myötä toivon, että ihan jokainen satunnainenkin lukija esittäisi mielipiteensä asiaa koskien. Vastata voit ihan niin lyhyesti tai pitkästi kuin haluat, kunhan vastaat jotakin.

Omia ajatuksia tulevista kirjoituksista minulla on runsaasti, mutta haluan siltikin tehdä hieman jonkinlaista kartoitusta lukijoiden toiveista sisällön suhteen; tarkoitukseni ei siis ole kiusata ketään millään tarpeettomilla gallupeilla.

19 kommenttia:

  1. Minulla ei ole aihetoiveita mutta halusin vain esittää kiitokset mielenkiintoisesta blogista joka avaa verhoa romanikulttuuriin rehellisesti ja älykkäästi. Olen itse puolimustalainen jolle tämä selvisi vasta parikymppisenä, joten tämä kulttuuripuoli on hyvin vierasta, vaikka tiettyjä asioita veren perimänä on tullut ihan itsestäänkin. Jatka hyvää työtä!

    VastaaPoista
  2. Kiitos ensinnäkin todella mielenkiintoisesta blogista! Tämänhän voi katsoa jopa arvokkaaksi kulttuurityöksi. Toivottavasti saat joskus kerättyä tiedot kirjaksi asti. Itse en tunne henkilökohtaisesti romaneita, mutta aina olen asunut sellaisella paikkakunnalla, jossa romaneita on. Tiedän myös jonkin verran romanikulttuurista.
    Minua kiinnostaisi kuulla nuoren romanitytön kehityksestä ja kasvusta kulttuuriin. Mitä silloin ajattelee? Mitkä asiat kokee tärkeiksi? Kuinka kulttuuriin alkaa kiinnittää huomiota? Miltä perinteisen asun valitseminen ja pukeutuminen perinteiseen asuun tuntuu? Tämä jo senkin puolesta, että suunnitelmissani on nuortenkirja, jonka yksi sivuhenkilö on nuori romanityttö. Haluaisin päästä sisälle hänen ajatuksiinsa.

    VastaaPoista
  3. Minä mietin sellaista, että kuinka nuorille murrosikää läheneville/murrosikäisille romaneille kerrotaan seksistä ja kehityksestä jne? Jos kerran seksi ja muut ovat "epäpuhtaita" ja tabujakin asioita?

    Kiitos todella mielenkiintoisesta blogista, jatka samaan malliin! :)

    VastaaPoista
  4. Ensimmäiselle anonyymille; paljon kiitoksia kannustavista kehuista, jatkan toki! =)


    Toiselle anonyymille; kukapa tietää, vaikka joskus ihan kirjaksi asti saisin nämä kaikki. =) Kiitos toiveesta, otan sen huomioon tulevia kirjoituksia ajatellen! =)


    Ja kolmannelle anonyymille; kiitos myös sinulle kysymyksestä, käsittelen näitäkin asioita varmasti ihan piakkoin jossakin tulevassa tekstissäni. =)

    VastaaPoista
  5. Hei Romanitar,
    kysyisin sinulta väistämisvelvollisuudesta sekä muuttoluvasta. Ne ovat olleet mediassa, mutta pääosin meidän valtaväestön käsitteleminä. Voitko hiukan avata mistä oikein on kysymys?

    "nimimerkillä epätietoinen"

    VastaaPoista
  6. Tuota, en halua vastata mihinkään, koska en itse ole romani. Jos haluat julkaista, tässä on kohtuuhyvä linkki käytännössä siihen, miten väistämisvelvollisuus voi toteutua esim. asuntoasioissa http://www.helsinginuutiset.fi/Uutiset/Paivan-Puheenaihe/Vaistamisvelvollisuus-jumittaa-romanit-asuntojonoon

    VastaaPoista
  7. No nyt pistit kyllä pahan, minulle ei tule kyllä mieleen yhtä ainutta ajatusta - taisi olla se jääkaapin antama tälli vähän liikaa. Samaan tyyliin jatka kuitenkin. :) Niin, ja mainitsin tästä tosiaan tuolla blogissani... Että eiköhän sieltäkin ihmiset tämän bongaa. :)

    VastaaPoista
  8. Mitkä ovat arvokkaita aisoita romaneille? Esim minulle valtaväestönä arvokasta on koti, mies ja se että minulla on työpaikka.
    Mitä harrastatte yleensä? Miten liikunta? Siis voiko käydä vaikka jumpassa jumppavaatteet päällä, tarvitseeko sitä "hävetä" jos vanhemmat sukulaiset saa tietää? Ja koska itse tulee oltua liikaa netissä ja löhöttyä kotona sohvalla telkkaa katsellessa, niin kysyisin ajankäytöstänne? ;)

    Paljon olet selventänyt asiaa blogissasi ja ehdottomasti kannattaa jatkaa.

    VastaaPoista
  9. Kaunis kiitos tästä blogistasi <3! Vihdoinkin pääsee kuulemaan joltakulta romanilta miksi ja miten asioita nähdään ja tehdään, miuta aina vaivaa (olipa kyse uskonnon tai kulttuurin tms "tulkinnasta") kun "ulkopuoliset" kertovat miten asiat ovat... sekin vielä menisi jos silloin sanottaisiin, että käsittääkseni asia johtuu tästä ja tästä, mutta kun valitettavan usein tulkitaan asia ja kerrotaan se totena :S

    mutta palatakseni kysymykseesi, niin miuta kiinnostaisi mm. lasten kasvuun ja kasvatukseen liittyvät asiat (sekä pienten lasten kohdalla että koulumaailman suhteen). Ystäväni isä on romani, aivan upea ja sydämmellinen herrasmies ja olen usein ajatellut, että olisi ihana kuulla hänen lapsuudestaan ja elämästään lisää, mutten ole uskaltanut kyselemään, kun en tiedä onko se sopivaa :)

    Kiitos hienosta työstäsi -ja olisi upeaa, jos saisit joskus tästä blogistasi vaikka kirjankin aikaiseksi :)

    VastaaPoista
  10. Hei Romanitar! Kiitos paljon, että olet tehnyt tämän blogin. Olen saanut täältä paljon tietoa omasta kulttuuristani. Olen romani äitini puolelta, ja olen käyttänyt tavallista hametta pian vuoden, ja täytän ensi vuonna 17vuotta. Äitini ei kumminkaan ole minulle kulttuuria opettanut kovin paljoa, joten olen oppinut sen muualta.

    Kiitos!

    Haluaisin tietää lisää nuoriin liittyvistä asioista, koska se on minulle niin ajankohtaista:)!

    VastaaPoista
  11. Kiitos teille kolmelle viimeisimmälle kommentoijalle toiveistanne, otan toiveenne huomioon ja laitan tänne lisää tekstiä heti, kun vain suinkin taas ehdin. Joulukiireet ovat onneksi nyt takana, joten niiltä osin saattaa olla, että pääsen tekstien maailmaan jo tälle päivää.

    Toivon, että kerrotte tänne ajatuksianne jatkossakin!

    VastaaPoista
  12. Romanitar, lopeta jo ihmeessä. Kysy vaikka keltä vanhemmalta kaalolta että onko tapana kertoa kaajeille meidän tavoista.
    Eihän kaajeet osaa kuitenkaan ymmärtää meidän asioita oikein, eikä ole tarkoituskaan.
    T: Omilla aivoilla myöskin ajatteleva

    VastaaPoista
  13. Ei sitten tuo edellinen uskaltanut laittaa nimeään alle=))). Mutta onneksi tuo on ainoa, hyvää palautetta olet saanut. Jatka ihmeessä. Minusta saa vakituisen seuraajan.

    VastaaPoista
  14. Kiitos Romanitar hienosta blogista. Sain tosi paljon hyvää tietoa. Olen kiinnostunut asioinnista terveydenhuollossa. Olisi upeaa, jos saisit julkaistua kirjan. Ostaisin sen heti!

    VastaaPoista
  15. Hyvin kiinnostava blogi. Kiitos tästä!

    VastaaPoista
  16. Muiden lailla kiitän hyvin kirjoitetusta ja perusteellisesti selkoa tekevästä blogistasi. Muut kulttuurit ovat mielenkiintoisia, ja koska romaneja ympärillämme on, on mielenkiintoista tietää miksi toiset ihmiset tekevät asiat tietyillä tavoilla. Arvostan romaneissa erityisesti perhekeskeisyyttä, vaikka muita tapoja ei aina ymmärräkään, ja siihenkin tämä blogi on avartanut silmät.

    Myös ammattini puolesta (hoitoala) tieto on tarpeen, vaikkei romaneja hoidettavana tai työkavereina olekaan vielä ollut. :)

    VastaaPoista
  17. Hei
    Tähän asti kirjoituksesi ovat käsitelleet romanikulttiuuria, romanien koulutusta ym. joista aiheista on monen monta opasta ja kirjoitelmaa laadittu.
    Kun kerran "kynä pysyy kädessäsi" noin hyvin toivoisin tekstejä myös muihin aiheisiin liittyen. Eihän se mustalaisnaisen elämäkään vain pelkää kulttuuria ole, tai oikeammin kulttuuri pitäisi kulkea siinä arjessa luonnollisella tavalla mukana. Eli tekstejä ja ajatuksia ylipäätään elämästä,yhteiskunnasta ym. Vaikkapa tästä mustalaisuudesta käsitteenä ( eli onko ½, 1/4 mustalainen, enää mustalainen ollenkaan.) Aiheita kyllä riittää muutakin kuin kulttuurivalistusta.

    VastaaPoista
  18. Hei,
    minutta kiinnostaisi romanien suhtautuminen työntekoon ja eri ammatteihin. Onko jotain epäkunnioitettavia tai häpeällisiä ammatteja? Miten suhtaudutaan, jos romaninuori hakeutuu esim. siivoojaksi tai kaupan kassaksi? Tai puutarhuriksi tai karjanhoitajaksi? Ei siis teoriassa, vaan käytännössä. Pidetäänkö "elämäntapatyöttömyyttä" hyväksyttävänä?

    Toinen asia: musiikki mustalaisyhteisöissä. Mitkä ovat suosituimpia soittimia musiikkiharrastuksen aloittavilla yksilöillä? Miten suhtaudutaan romaniin, joka ei osaa laulaa? (Jos sellaista siis on...) Pidetäänkö musiikkiharrastuksia parempina kuin esim. kuvataideharrastuksia?

    Kolmanneksi: miten muut romanit suhtautuvat tähän blogiin?

    T. Kyselöitsijä

    VastaaPoista
  19. Hei Romanitar,
    Kiitos informatiivisesta, sivistävästä ja hyvin muotoillusta blogistasi. Ahmaisin suurella mielenkiinnolla kaiken, ja olen kiitollinen siitä, että avaat ikkunan kulttuuriin, joka elää koko ajan vierelläni mutta kuitenkin minusta kaukana.

    Viimeisistä kirjoituksistasi on kauan, enkä tohdikaan toivoa, että vastaisit. Mutta tahtoisin tietää, mitä te romanit ajattelette meistä tavan valkolaisista?

    Iloa, valoa ja onnea elämääsi,
    Maailmankansalainen

    VastaaPoista