Hae tästä blogista

lauantai 23. lokakuuta 2010

Paljon puhuttanut asia; romaninaisen hameraha

Koska olen muutamissa teksteissäni kirjoittanut romanikulttuurin mukaisesta pukeutumisesta, on luonnollista ottaa esille myös romaninaisen vaatteisiin saatava rahallinen avustus. Olen aika varma, että tekstistä paljastuu usealle jotain uutta, vääriin oletuksiin kun olen niin valitettavan monesti joutunut törmäämään. Nämä väärät oletukset haluan tässä korjata, jotta kenenkään ei tarvitsisi huudella kaduilla tai nettimaailmassa asioita väärien tietojensa pohjalta.

Romaninaisen hametta varten saatavaa avustusta voi hakea henkilö, joka on perusturvan asiakas ja toimeentulotukea elääkseen saa kuukausittain. Niin sanottu hameraha kuuluu täydentävän toimeentulotuen piiriin.

Täydentävää toimeentulotukea voi muiden erityistarpeiden tai –olojen aiheuttamien lisämenojen lisäksi saada esimerkiksi lasten päivähoidon maksuihin tai muuttokustannuksiin. Romanivaatetus luetaan nimenomaan erityistarpeeksi, koska pukeutuminen on tärkeä ja hyvin olennainen osa romanikulttuuria.

Romanihame on ainoa romanivaate, johon avustusta täydentävän toimeentulotuen piiristä saa. Muut on kustannettava itse. Täydentävä toimeentulotuki on aina harkinnanvarainen, eli automaattisesti sitä ei saa.

Harkinnanvaraisuuteen perustuu myös myönnettävä summa. Joillakin paikkakunnilla on mahdollisuus saada tätä tukea korkeintaan 400 euroa, joka ei suinkaan tarkoita, että se neljäsataa annetaan sieltä automaattisesti. Enimmäissummasta saatetaan tiputtaa jopa puolet pois. Paikkakunnittain vaihtelee, paljonko täydentävää toimeentulotukea romanihametta varten on mahdollisuus saada. Eroja on myös siinä, minkä pituisin väliajoin tukea voi hakea. Joillakin paikkakunnilla aika on 2 vuotta, joillakin 4.

Romanihame maksaa vähintään 500 euroa. Jos siis hameen teettämistä varten myönnetään esimerkiksi 250 euroa, on henkilöllä omavastuuta jäljellä edelleen puolet summasta. Sama hame saattaa olla päivittäisessä käytössä vuoden, jopa kaksi.

Haettaessa täydentävää toimeentulotukea, on asiasta tehtävä kunnollinen selvitys. Tähän sisältyy esimerkiksi hameen tulevan ompelijan nimen ja yhteystietojen ilmoittaminen. Ompelijalta on myös pyydettävä kustannusarvio, joka voidaan liittää hakemukseen. Kaikki ompelijat eivät lähetä kustannusarvioita, jolloin yhteystietojen perusteella sosiaalihuollosta voidaan ottaa yhteyttä ompelijaan ja kysyä hinta-arviota. Sosiaalihuolto ei päätä eikä saa määrätä, kenellä asiakkaan on hameensa teetettävä. Asiakas valitsee tämän itse. 

Mikäli täydentävää toimeentulotukea myönnetään, on asiakkaan hoidettava hameen maksupuoli mahdollisimman nopeasti, ja toimitettava asiasta kuitti sosiaalihuoltoon. 

Joillakin kunnilla on ikäraja täydentävän toimeentulotuen saamismahdollisuuteen. Useimmiten ikäraja on 16 vuotta. Vaikka 16-vuotias voi täydentävää toimeentulotukea hakea, on hän silti muuten lain silmissä alaikäinen. Tällöin hänen vanhempiensa tulot otetaan huomioon hakemuksessa. Mikäli hakija on nuorempi kuin 16 vuotta, on hänen vanhempiensa mahdollista hakea hänelle täydentävää toimeentulotukea. Asiat käsitellään tapauskohtaisesti.

Kuten aiemmin kirjoitin, romanihame on ainoa romanivaate, johon täydentävää toimeentulotukea eli rahallista avustusta myönnetään. Väännän vielä rautalangasta, että naisen pukuun kuuluu muitakin elementtejä kuin hame, eikä näihin myönnetä avustusta. Näihin jokainen säästää itse.

Miehille ei myönnetä toimeentulotukea miesten romanipukuun, koska hankintamenot eivät ole yhtään samalla viivalla naisten romanivaatetuksen kanssa.

21 kommenttia:

  1. Mitähän tuo edellinen kommentti tarkoitti??? Mielenkiintoista lukea kulttuuristanne ja tavoistanne. Törmäsin tänne sattumalta hakiessani kuvia ja tietoa puvuistanne. Mielestäni on hyvä kun kulttuurianne tuetaan edes pienellä vaaterahalla.Saahan sieltä sossusta valkolaisetkin vaaterahaa,tämä seikka kun tuppaa meiltä aina unohtumaan.

    VastaaPoista
  2. Sisältyvätkö siihen hameeseen jo valmiiksi ne isot sisätaskut ja koukut, joihin tavarat kaupassa ”asioidessa” sijoitetaan, vai teetetäänkö ne jälkikäteen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. anteeksi mutta mistä olet tälläistä tietoa saanut se joka sinulle on näin puhunut niin ois ollut hyvä puhua sinulle siintä että naisten hameisiin ei voi laittaa mitään tavaraan tämä on meidän kultuurikysymys joten älä puhu sellaista mistä et tiedä :9

      Poista
  3. Minä en ainakaan ole pennin leeriä saanut rahaa vaatteisiin soskusta valkolaisena.

    VastaaPoista
  4. Kivoja termejä on romanittaren puheenvuoro tulvillaan. Perusturvan asiakas, toimeentulotuki ja vieläpä täydentävä sellainen. Sanaa "työ" ei sattumoisin mainita.

    Minullakin on toimeentulotuki, sitä kutsutaan siis työksi, ja saan siitä vastineeksi korvausta jolla itse ostan vaatteeni. Tämän pitäisi sivistysvaltiossakin sopia kaikille itseään kunnioittaville kansalaisille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kun sinä osaat soimata näin niin otappas tyttö tai poika selville kuinka monet meistä on työssä ja sit rupee latelemaan sinun mielipiteitäsi minä itsekin olen ollut työelämässä jo 14 vuotiaasta ja tällähetkellä olen eläkkeellä jo ,minulla on neljä ammattia joten suu soukemmalle

      Poista
  5. HOIII!!! MIRANDA TULE TOTOOMAAN KANSSANI, PYYDÄ ROOGERIA MYÖS!! :DDDD

    VastaaPoista
  6. eihän se romaninaisten puku ole mikään todellinen heimopuku.Kyseistä pukuahan ei käytetä kuin Suomesa ja Ruotsissa uoen romanit.Alussahan romanit käyttivät tavallista kansannaisen pukua,pitkää hametta,röiyä ja hartiahuivia.Vurastuessa ommeltiin helmaan n.vaksan verran samettia,myöhemmin sametti ylsi jo polveen.Eikä röijytkään olleet mitenkään paljeteilla koristeltuja olleet,korkeintaan vähänpitsiä.Muistan hyvin 1946luvulta Hki:ssä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. juu hei haloo se oli silloin sotaaikana ei enää vai eikö romaneilla saisi olla mitään omaa ja kyllä romanit jos ja kun menevät matskustavat vaikka mihin maahan heillä on tämä oma puku päällä sillä on vaikeaa ottaa hameet pois koska niin ei voi tehdä kultuuriin koskien :9

      Poista
  7. Minua kyllä ihmetyttää kohta, jossa ompelijan saa valita itse. Mielestäni sen saa valita silloin, kun maksaa hameensa itse. Mutta kun kyseessä on kunnallinen täydentävä toimeentulotuki, ja erityinen hankita, se pitäisi joutua kilpailuttamaan. Muissa erityistarpeissa, esim. silmälaseissa kilpailutetaan kaikkein halvin vaihtoehto ja kilpailutuksessa on mukana jokainen paikkakunnan silmälasiliikkeestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. onkos näitä hameen tekijöitä niin että ei tarvitsisi valita kamalsti anteeksi mutta näitä ompelioita ei ole niin kuin silmälasi optikoita

      Poista
  8. Voi jeesus. Sirpalekranaatilla lataa!

    Nämä ihanat noin 500 vuotta kotoutumista yrittäneet romanit tulisi steriloida jo synnytyslaitoksella tai viimeistään kun ensimmäisiin rikoksiin syyllistyvät kotikulttuurinsa takia alle 10-vuotiaina.
    Siten päästäisiin tästäkin loislaumasta eroon kohtuuajassa ilman kansanmurhasyytöksiä.

    VastaaPoista
  9. Onhan meillä valtaväestölläkin kansallispuku,miesten kansallispukuun kuuluu myös puukkoja.Niiden käyttö on rajoittunut vain juhliin koska emme saa niihin sossusta rahaa.Ja haluamme muutenkin kaikkien olevan tasa-arvoisia vaatteiden suhteen, sillä joka päivä käytettynä vain rikkailla olisi niihin varaa.Ja elämä on helpompaa kun ihmisillä on normaalit vaatteet.

    VastaaPoista
  10. Tässä taisi joltain mennä pointti ohi. Kirjoitus avasi VAIN toimeentulon piirissä olevien tilannetta ja heille myönnettävää avustusta hameeseen. Ei tämä nyt tarkoita että kaikki Suomen romanit saavat sen rahan sieltä sossusta tai olisivat sosiaalitoimen asiakkaita.

    VastaaPoista
  11. Kiinnostaisi tietää kuinka suuri osa romaniväestöstä EI kuulu toimeentulotuen piiriin?

    VastaaPoista
  12. Eipä nyt kiitetä asiallista ja avointa Romanitarta ilkkumisella ja ivaamisella. Loistavaa, että bloggaaja näkee tuollaisen vaivan auttaakseen meitä ymmärtämään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, ymmärtämistähän se on väärinymmärtäminenkin! Ja siihenhän tälläkin kirjoituksella pyritään. Sanotaan mm. että vain toimeentulotuen piirissä olevat saavat tätä erityisvaaterahaa. Mutta yritetään lakaista maton alle se,kuinka suuri osuus romaninaisista kuuluu toimeentulotuen piiriin.

      Toisaalta puhutaan kulttuuriin kuuluvasta asusta, mutta halutaan häivyttää se tosiasia, että kyseisen asun "kulttuuri" yltää vain kolmen vuosikymmenen taakse! Asu alkoi muodostua tuollaiseksi joskus -70 luvulla. Jokseenkin "valmiiksi" asu tuli -80 luvulla. Asiaa syvällisesti tutkinut asiantuntija toteaa: "Sametin osuus, sekä asun koristeellisuus lisääntyivät vaurastumisen myötä".

      Todellisuudessa tätä "vaurastumista" oli se että erityislailla siirrettiin mustalaisväestön sosiaalimenot valtion maksettaviksi. Tällä pyrittiin vähentämään kyseisen kansanosan kunnille aiheuttamia sosiaalimenoja. Sillä oli todettu nämä menot, tai pelko niiden syntymisestä, vakavaksi esteeksi romaniväestön sijoittumiselle moniin kuntiin. Romaneja jopa aettiin väkivaltaisesti pois monista kunnista. Siis eräänlaista "muilutusta".

      Nykyisin asu palvelee mainiosti tarkoitustaan, eli kun käyttää "kulttuurin mukaista" asua, ei ole pelkoa töihin joutumisesta! Ja sitten voi syyttää työnantajaa kulttuurirasismista.

      Mainittakoon tässä yhteydessä Aamulehden taannoin kunnille tekemä kysely siitä. mitä nämä maksavat tukena tämän "kulttuuriasun" hankkijalle. Vastaukset liikkuivat välillä 300 - 400€ vuodessa. Kotikuntani maksoi 650 € parin vuoden välein.

      Läheinen sukulaiseni haki tästä samaisesta kunnasta harkinnanvaraista tukea tarvitessaan parannusta vaatetukseensa veljensä hautajaisia varten. Vastaus oli, että vaatekulut kuuluu rahoittaa perustoimeentulo-osuudesta. Antoivat kuitenkin armosta 87 € saatesanoin, ettei sitten tarvitse tulla toista kertaa pyytämään!

      Hän on kuitenkin ollut vuosikymmenet työelämässä ja maksanut veronsa. Nyt on ollut pitkään työttömänä ja sairauslomilla, ja siksi joutunut hakemaan toimeentulotukea. Perustuslain mukaan kansalaiset ovat lain edessä samanarvoisia. Just joo!

      Poista
  13. Näen tässä vaan suuren epäkohdan tasa-arvossa, miksi minä en esim voi saada tukea minun henkilö kohtaiseen perinne pukuun? Koska ovathan nekin kalliita.

    VastaaPoista
  14. Rohkealle ja rehelliselle bloggarille hatunnosto ja kiitos asian avaamisesta! Olen asian luettuani surullinen äitini puolesta, joka odotti koko ikänsä saavuttavansa sellaisen taloudellisen tilanteen, että hänellä olisi varaa hankkia kansallispuku, kuten muutkin hänen kotiseudullansa asuvat ihmiset ovat vuosikymmeniä tehneet, jos ovat pystyneet. Äitini löysi kansallispukunsa vihdoin vuosi sitten kirpputorilta, n. 200 € halvempaan hintaan kuin uuden. En ole ikinä nähnyt häntä onnellisempana, hän voi vihdoin edustaa kotiseutuaan muiden tavoin, elämänsä ehtoopuolella. Hän on usein ihaillut mustalaisten pukuja ja pohtinut, miten sellaisiin on muilla varaa. Suomalaisessa kulttuurissa avioliitto on tärkeä tapahtuma. Olisi reilua, jos valkolaisille tarjottaisiin vastaavasti hääjuhlan järjestämiseen liittyviin kuluihin harkinnanvarainen tuki. Tai ei sittenkään! Huhhuh, sehän olisi aivan järjetöntä!! Romanit tekisivät mielestäni kunnioitettavan teon, nyt kun työllisyysnäkymät parantuvat ja koulutustaso nousee, jos he itse vaatisivat tuen poistamista. Jokaisen tulisi elää, kehittää ja ylläpitää kulttuuriaan varojensa mukaan!! En kyllä saisi itse unta, jos vastaavista tuista nauttisin.

    VastaaPoista
  15. Ekas tahdon sanoo että on tyhmää mennä haukumaan ketään .saatikka sitte ehdotaa romani naiten teriosaatiota kukahan on noin kauhee ajatelisitko omalle kohdalles ton.ja toiseksi asia on näin todellakin ennen oli samalaiset vaateet talon emänillä.ja olen samaa miltä olisi aika jo otaa vaan se pitkä tavalinen hame käytöön.onhan romani vaateet kauniita mutta epä käytänölisiä .ja tosi epä mukavat ja nyt ne on muutunu niin kauheeti et ei ole enää nitään väliä kaikki näkyy läpi eli eikö olis sama silloin luopuu koko haneesta kun ei muutenkaan enää ole häveliäisyyttä romani kulturissa ennen ei saanut näkyä alus vaateet et kannatas vähän katoo onko enää kunnon romani kultuuria kun näytetään itensä.

    VastaaPoista