Hae tästä blogista

lauantai 23. lokakuuta 2010

Romanikulttuuri: Lasten ja nuorten pukeutuminen

Lapset saavat yhteisömme sitkeästi elävistä perinteistä huolimatta olla hyvin pitkälle lapsia. Tämä ilmenee myös pukeutumisessa; lapsilta ei vaadita aikuisten tai nuorison pukeutumista, vaan he voivat ja saavat olla ihan tavallisissa lastenvaatteissa. Tyttölapset voivat käyttää housuja ja minihameita murrosiän kynnykselle saakka, ja pojat voivat tepastella farkuissa ihan yhtä pitkään.

Jos valitsee joukon romanilapsia, ja tarkastelee heidän vaatetustaan, huomaa, että siinäkin on havaittavissa eroja. Jotkut vanhemmat pukevat lapsensa ihan tavallisiin, valtaväestön käyttämiin lastenvaatteisiin. Jotkut taas haluavat tuoda romaniutta esille pukemalla lapset valtavan juhlavasti arkenakin. Tämä tietysti on lasten kannalta epäkäytännöllistä; mitä pihaleikkejä lapsi esimerkiksi voi leikkiä valkoinen juhlaleninki tai tumma juhlapuku päällään? Monet vanhemmat eivät selkeästi ole tulleet ajatelleeksi tätä, jos minulta kysytään. 

Vauvojen vaatteita sekä ostetaan kaupasta että teetetään ompelijoilla. Teetetyt vauvan vaatteet ovat useimmiten väriltään valkoisia, ja niissä on kultaisia, hopeisia tai valkoisia pitsejä tai muita koristeita. Vauvoilla käytetään myös pitsikoristeisia myssyjä. Teetetty vauvan puku maksaa noin 25-50 euroa riippuen ompelijasta. 

Juhlatilaisuuksiin lapset puetaan yleensä hyvin kauniisti ja juhlavasti. Pikkupojille hankitaan pukukokonaisuus kravatteine ja lakerikenkine kaikkineen, tytöillä taas suositaan etenkin valkoisia juhlamekkoja. Pienille tytöille saatetaan myös teetättää miniatyyriversio naisen romanipuvusta juhlakäyttöön. Poikien juhlapuvut maksavat noin 30-60 euroa, tyttöjen miniromanipuvuissa hinta vaihtelee, mutta noin 100-150 euroa on hinta korkeimmillaan.

Varsinainen nuoren elämä romaninuorella alkaa murrosiässä, suunnilleen 13-vuotiaana. Tällöin pojat alkavat yleensä pukeutua suoriin housuihin ja tytöt alkavat käyttää tummia, pitkiä hameita. Molemmilla alkaa tuossa vaiheessa siirtymävaihe aikuisuuteen. Heiltä aletaan odottamaan enemmän kulttuurin noudattamista, ja heille myös pyritään opettamaan enempi kulttuurillisia eväitä aikuisuutta varten. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että pojat ottavat oppia miespuolisista lähisukulaisista ja tytöt taas naispuolisista lähisukulaisistaan. Tytöt alkavat ottaa enemmän osaa kotitöihin ja opetella pitämään kodista huolta. 

Vaikka poikien pukeutuminen pysyy samanlaisena tästä eteenpäin, tytöillä on vielä valintoja edessään; laittaako perinneasu, vaiko ei. Päätökseen vaikuttaa se, millainen kasvatus kotona on annettu. Jos lapset on kasvatettu suosimaan perinteisiä mustalaisarvoja, ja lähipiirissä muillakin naisilla on romaniasut, on valinta monelle itsestään selvä.

Poikien vaatteista ja niiden hankinnasta on selostettu kohdassa miesten pukeutuminen – suorat vaatteet käyttöön ottaneet pojat kun käyttävät samoja vaatteita, kuin aikamiehetkin.

Nuoren tytön vaatetukseen kuuluu pitkän hameen lisäksi myös jakku ja sen alla käytettävä paita, sekä korkokengät. 

Hame on aina musta, ja sen pitää olla niin pitkä, että kengät peittyvät. Pituudessa on myös toinen puoli; hame ei missään nimessä saa olla liian pitkä. Esimerkiksi jos hameen helmat laahaavat lattiaa ilman tai kera kenkien, on helma aivan liian pitkä. Hameen ei ole oltava telttamainen, mutta liian kiinteäkään se ei saa hyvien tapojen mukaisesti olla. (En kuitenkaan voi väittää, etteikö tällaisiakin ilmestyksiä näkyisi silloin tällöin…) Hameet teetetään mittatilauksena joko Suomessa tai ulkomailla. Koristeena niissä käytetään paljetteja, kristalleja ja merkkauksia. Pikkuhame on hinnaltaan suunnilleen 40-100 euroa riippuen hameen tyyppistä ja koristeluista.

Jakkuja sekä teetetään mittatilauksena että ostetaan valmiina kaupoista. Jakku voi olla minkä värinen hyvänsä, mutta musta ja valkoinen ovat varmaan yleisimmät ja suosituimmat värit. Jakkua tulisi käyttää ihmisten ilmoille mentäessä, mutta esim. kotioloissa tai koulussa jakun käyttö ei ole mikään ehdoton juttu. Jakku saa olla istuva, kunhan kokonaiskuva on siisti. Teetettynä jakku maksaa n. 40-80 euroa.

Jakun alla käytetään joko pyöreäaukkoista tai v-aukkoista paitaa, jonka pääntie ei kuitenkaan ole liian avara. Pääntiessä ja paidassa saattaa olla helmi-, paljetti-, hile-, tai kristallikoristeita. Väriltään paidat ovat yleensä tummia, mutta muunkin värisiä paitoja voi käyttää. Hoikemmat ihmiset käyttävät yleensä paremmin istuvia paitoja, isokokoisemmat puolestaan turvautuvat väljyyteen. Paitoja voi ostaa makunsa mukaan tavallisista kaupoistakin, mutta varsinaiset romanipaidat yleensä hankitaan ulkomailta tai ompelijoilta. Paidoilla on hintaa 20-50 euroa.

Mikäli romaninainen tai valkolaisnainen on päättänyt jättää pukeutumatta meidän perinteiseksi tituleerattuun asuun, hän mitä luultavimmin pukeutuu kuten nuoret romanitytöt.

1 kommentti:

  1. minkälaiisia pahoja kommentteja tulee jos ei päätä pitää hametta, hyvä blogi sinulla

    VastaaPoista